Weingut Eller – oogstjaar 2018

Dirk Eller aan het woord:

‘Door het warme voorjaar begon het kiemen van de wijnstokken zeer vroeg, al in begin april. Gelukkig hadden we dit jaar geen last van late vorst zoals in 2017. Tijdens de bloei was het prachtig weer, met als gevolg een perfecte vruchtzetting.

In tegenstelling tot de overige landbouw gaf de lange, warme en vooral droge zomer in de wijnbouw weinig problemen, aangezien er in de winter en het voorjaar voldoende neerslag was. De druivenstokken konden hier dankzij hun uitgebreide en diepe wortelnetwerk nog van profiteren. Alleen de wijnbergen met jonge aanplant moesten besproeid worden.

In juni hadden we nog wel onweer met hagel, maar de schade was gelukkig beperkt omdat de druiven nog relatief vroeg in hun ontwikkeling waren. Toen alles weer opgedroogd was, bleken alleen de druifjes die direct door de hagel geraakt waren het niet te hebben overleefd. Potentiële latere nare gevolgen van dit soort plensbuien, zoals bijvoorbeeld rot, bleven ons gelukkig bespaard.

Dankzij deze warme droge zomer kon dit jaar vroeger geoogst worden dan in voorgaande jaren.

Al in begin augustus werden de eerste druiven voor de zg. “Federweisser” geoogst. De eigenlijke oogst begon in begin september en liep dankzij het stabiele weer door tot begin oktober. Tijdens de hele oogst waren we gezegend met perfect gerijpte en gezonde druiven.

Het bijzondere in dit wijnjaar was, dat het tijdstip van oogsten niet bepaald werd door het aantal graden Oechsle (= zoetheid) van de druiven, maar door de zuurgraad. Door de warme nachten in de zomer en herfst was de zuurgraad in de druiven namelijk relatief laag.

Door de vroege oogst zijn de wijnen in vergelijking tot voorgaande jaren minder alcoholisch. Dit in combinatie met de lage zuurgraad maakt dat de wijnen al met al zeer mild van smaak zijn.’

Federweisser

Federweisser is wijn die eigenlijk halverwege de vergisting is. Nog niet alle suikers zijn omgezet in alcohol en koolzuur is nog volop aanwezig. Het resultaat is een troebel uitziende drank, licht zoetig en met een bubbeltje. Volgens veel kenners geen echte wijn maar wel heel erg lekker.